header banner
Default

Yazar Investing com: JOLT verileri, FTX davası ve yurt içi enflasyon rakamları: piyasalarda neler oluyor?


Table of Contents

    JOLTs verileri, FTX davası, yurt içi enflasyon rakamları: Piyasalarda neler oluyor? © Reuters.

    Investing.com – Yatırımcılar, dünyanın en büyük ekonomisinden gelecek yeni istihdam verilerini beklerken ABD hisse senedi vadeli işlemleri yeşile döndü. Diğer yandan Sam Bankman-Fried'in yakından takip edilen dolandırıcılık davası bugün başlayacak ve eski FTX kripto para borsası patronu, muhtemelen ağır bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Zor durumdaki emlak şirketi China Evergrande Group () hisseleri, Hong Kong'da işlemlerin kısa süre önce askıya alınmasının ardından yeniden başlaması ile yükseldi. Yurt içinde enflasyon rakamları açıklandı.

    1. Vadeli işlemler yükselişe geçti

    ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Wall Street'teki ana endekslerin hem yeni bir ayı hem de yeni bir çeyreği başlatmak için önceki seansta karışık seyretmesinin ardından Salı günü yükseldi.

    , ve %0,2 değer kazandı.

    Dün, 30 hisseli %0,2 değer kaybederken teknoloji ağırlıklı %0,7 değer kazandı ve gösterge sadece marjinal bir yükseliş gösterdi. Üç endeks de Eylül ayını ve üçüncü çeyreği düşüşle kapattı.

    Hisse senetlerini baskılayan getirisi, Amerikan fabrika faaliyetlerinin yaklaşık bir yıl içinde en küçük miktarda daraldığını gösteren verilerin ardından 2007'den beri gördüğü en yüksek seviyesine sıçradı. Getiriler tipik olarak fiyatlar düştükçe artar.

    Rakamlar, ABD ekonomisinde dayanıklılığa işaret ederek Fed’in faiz oranlarını daha uzun bir süre daha yüksek tutmayı seçebileceği yönündeki bazı tahminleri destekledi. Geçen hafta Fed'in şahin bir tutum sergilemesi, birçok yatırımcıyı faiz beklentilerini yeniden ayarlamaya ikna etti ve vadeli işlem piyasaları şu anda borçlanma maliyetlerinin gelecek yılın sonunda %4,7 seviyesinde olacağını düşünüyor. Bu da mevcut %5,25 ila %5,50 aralığında olan faizlerde, daha önce beklenenden daha az indirim yapılması anlamına geliyor.

    2. İş olanakları verileri paylaşılacak

    Bugün ekonomik veriler cephesinde yatırımcılar, Ağustos ayı için ni inceleme şansına sahip olacak.

    JOLTS olarak adlandırılan raporun, Ağustos ayında iş ilanlarının 8,8 milyona düştüğünü göstermesi bekleniyor. Bir önceki ay, rakam neredeyse iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve iş gücü piyasasında kademeli bir yavaşlamaya işaret ederek Fed'in Eylül toplantısında faiz oranlarını değiştirmemesi yönündeki argümanı desteklemişti.

    İşten ayrılmalar da 2021 başından bu yana en düşük hızına geriledi ve analistler bu durumu; çalışanların, yeni ve potansiyel olarak daha yüksek ücretli fırsatlar için mevcut işlerinden ayrılabileceklerine daha az güvenmeye başladıklarının bir işareti olarak değerlendirdi. Ekonomistler, işten ayrılmaların azalmasının, Fed'in son dönemdeki faiz artırım kampanyasının ana hedefi olan enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı bir miktar hafifletebileceğini söyledi.

    Yine de Temmuz ayında her işsiz kişiye 1,51 iş pozisyonu düşerken iş gücü koşulları sıkılığını koruyordu. Bu oran, Haziran ayındaki 1,54'e göre düşmüş olsa da iş gücü piyasasının çok fazla enflasyon yaratmaması için gerekli olduğu düşünülen 1,0-1,2 aralığının üzerinde kaldı.

    3. Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık davası başlıyor

    Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık davasının bugün jüri seçimiyle başlaması planlanırken gözden düşmüş kripto para kralı, bir asırdan fazla hapis cezasıyla birlikte gelen cezai suçlamalarla karşı karşıya.

    Halen Brooklyn'de tutuklu bulunan Bankman-Fried, hedge fonu Alameda Research'teki kayıpları karşılamak için FTX kripto borsası aracılığıyla milyarlarca dolarlık müşteri mevduatını çalmakla suçlanıyor. Eski milyarder, yedi dolandırıcılık ve komplo suçlamasını kabul etmedi.

    FTX'teki eylemlerinin, yalnızca suç kastı içermeyen hatalar olduğunu söylemesi bekleniyor. Şu anda iflas etmiş olan FTX, Kasım 2022'de müşteri fonlarında 9 milyar dolara kadar kayba yol açan bir başarısızlıkla çöktü.

    Bankman-Fried'in bu iddiasına, aralarında eski Alameda şefi ve bir dönem aşk yaşadığı Caroline Ellison'ın da bulunduğu eski meslektaşları karşı çıkacaktır. Eski FTX yöneticileri Gary Wang ve Nishad Singh ile birlikte Ellison da suçunu kabul etti ve Bankman-Fried aleyhinde ifade vermeye hazırlanıyor.

    4. Evergrande hisseleri, Hong Kong’da işlemlerin yeniden başlaması ile yükseldi

    China Evergrande Group hisseleri, Hong Kong'da yeniden işlem görmeye başladıktan sonra %42'ye varan bir artış gösterdi.

    Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan'ın polis gözetimi altında olduğuna dair basında çıkan haberlerin ardından Çin'in önemli emlak sektörünü sarsan borç krizinin timsali haline gelen grubun hisseleri, geçtiğimiz Perşembe günü işleme kapatılmıştı. Evergrande daha sonra Hui'nin belirtilmemiş suçlar nedeniyle bir soruşturmaya tabi olduğunu söyledi.

    Bu hafta Wall Street Journal, Evergrande'nin yarım kalan projelerini tamamlamakta zorlanırken Hui Ka Yan'ın varlıklarını offshore'a aktardığı şüphesiyle soruşturulduğunu bildirdi. Dün Evergrande, "şirketle ilgili olarak açıklanması gereken başka bir iç bilgi olmadığını" söyledi.

    Grup, daha önce yaptığı açıklamada resmi bir soruşturmanın yeni borç ihracını engellediğini ve uluslararası kreditörlere olan borçlarının yeniden yapılandırılması planını epey bozduğunu söylemişti.

    Evergrande hisseleri, 17 aylık duraklamanın ardından işlemlerin yeniden başlatıldığı Ağustos ayından bu yana değerinin yaklaşık dörtte üçünü kaybetti.

    5. Petrol üç haftanın en düşük seviyesine indikten sonra karışık seyretti

    Petrol fiyatları, kısmen yüksek faiz oranlarının ham petrol talebini nasıl etkileyebileceğine dair endişeler nedeniyle bir önceki seansta üç haftanın en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün yatay çizgide seyretti.

    %0,1 artışla 88,88 dolardan işlem görürken ufak bir düşüşle 90,69 dolara geriledi.

    Dün açıklanan ekonomik veriler, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmayı tercih edebileceği yönünde beklentileri artırarak ABD dolarının diğer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında yükselmesine neden oldu. Hem daha yüksek borçlanma maliyetleri hem de daha güçlü bir ABD doları beklentisi, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirip talebi vurabilir.

    Türkiye Enerji Bakanının bu hafta Irak'tan gelen ve yaklaşık yarım yıldır askıya alınan bir boru hattının faaliyetlerine yeniden başlayacağını açıklaması, fiyatlar üzerinde daha da baskı yarattı. Bu durum, Suudi Arabistan ve Rusya'nın, üretim kesintilerini 2023 sonuna kadar uzatma kararı almalarıyla şekillenen arz görünümünü kısmen bulanıklaştırdı.

    6. Yurt içinde TÜFE %61, ÜFE %47 artış gösterdi

    Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre tüketici enflasyonu %61,53, %4,75 oldu.

    , bir önceki yılın aynı ayına göre en düşük artış %20,16 ile konutta yaşandı. Diğer yandan lokanta ve oteller grubunda ise %92,48 oranında bir artış gözlemlendi.

    2023 yılı Eylül ayında ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en düşük artış %2,59 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. En yüksek artış ise %30,27 ile eğitim kategorisinde kaydedildi.

    ise yurt içi üretici fiyat endeksi, %3,40 artış kaydetti. da %47,44 olarak belirlendi. Böylelikle ÜFE'deki görünüm üç aylık yükseliş döneminin ardından Eylül'de yavaşlamış oldu.

    Sources


    Article information

    Author: Tyler Harper

    Last Updated: 1697811842

    Views: 631

    Rating: 4.8 / 5 (73 voted)

    Reviews: 87% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Tyler Harper

    Birthday: 1945-08-20

    Address: 7775 Brittany Shoal, East Martha, CA 09716

    Phone: +4689984430561897

    Job: Accountant

    Hobby: Beekeeping, Gardening, Card Games, Billiards, Basketball, Knitting, Running

    Introduction: My name is Tyler Harper, I am a cherished, strong-willed, tenacious, unyielding, variegated, sincere, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.